BİLGİ DEPOSU / Makaleler

İş Programı Nedir, Nasıl Hazırlanmalı, Nelere Dikkat Edilmeli ve Önemi Nedir?

İş Programı Nedir?

İş programı Yapım İşleri Genel Şartnamesinde tanımlandığı üzere: İşin süresi ve varsa iş kısımlarına ait bitirme tarihleri ile yıllık ödeme miktarlarını da dikkate alarak, yapım işine ait iş kalemlerini/gruplarını, imalatların niteliğini, teknik özelliğini ve yapım sürelerini esas alarak aylık imalatı ve iş miktarlarını, ihzarat ödemesi öngörülen işlerde ihzaratı, yıllık ödenek dilimlerini ve bunların aylara dağılımını ayrıntılı olarak gösterdiği belgeyi ifade etmektedir.

İş programının düzenlenmesinde sözleşme türüne göre birtakım farklılıklar olmaktadır. Nitekim iş programı tanımında da yapım işine ait iş kalemlerinin veya iş gruplarının dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir. 

Yapım İşleri Genel Şartnamesinde ise iş kalemi ve iş grubu aşağıdaki şekilde ifade edilmiştir.
İş grubu: Anahtar teslimi götürü bedel sözleşme ile yapılacak işler ile karma sözleşmelerin anahtar teslim götürü bedel teklif alınan kısımlarında, ara veya kesin ödemelere ilişkin iş kalemlerinin toplamından oluşan ve sözleşme bedelinin belli (ilerleme) yüzdeleri ile gösterilen ödemeye esas birimler.

İş kalemi: Birim fiyat sözleşme ile yapılacak işler ile karma sözleşmelerin birim fiyat teklif alınan kısımlarında, teknik ve özel yapım şartları belirtilen, birim fiyat tarifleri bulunan ve sözleşmelerinde bedeli gösterilen veya sonradan yeni birim fiyatı yapılan ödemeye esas birimler.

Bu iki tanımdan da anlaşılacağı üzere iş programının sözleşme türüne göre hazırlanması gerekmektedir. Buradaki amaç sözleşme türüne göre düzenlenen ara ve kesin hakediş ödeme birimleri ile iş programında yer verilen yapım işine ait birimlerin aynı nitelikte olmasının sağlanmasıdır.

İş Programı Nasıl Hazırlanmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

İş programı yapım işlerine ait tip sözleşmenin "İş Programı" başlıklı 12'nci maddesi ile eki olan Yapım İşleri Genel Şartnamesinin "İş Programı" başlıklı 17'nci maddesindeki esas ve usullere göre hazırlanmalıdır. Tip sözleşme ile Yapım İşleri Genel Şartnamesinin anılan maddelerinde aşağıdaki düzenlemelere yer verilmiştir.

Tip Sözleşme
Madde 12 - İş programı;

"12.1. Yüklenici, iş programını yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren on beş gün içinde, sözleşme bedeli üzerinden (Değişik ibare: 08/08/2019-30856 R.G./11. md., yürürlük: 18/08/2019) imalatların niteliği, teknik özelliği ve yapım süreleri de göz önünde bulundurulmak suretiyle, gün bazında yapılması gereken iş tutarlarını hesaplayarak, ödeneklerin yıllara göre dağılım esasları ile varsa işin kısımları ile bitirme tarihlerini de dikkate alarak İdarece verilen örneklere uygun olarak hazırlar. Bu programda ayrıca; ……………(Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde maddeye, “iş kalemlerini ve iş gruplarını, aylık imalatı ve iş miktarlarını ibaresi, Birim fiyat sözleşmelerde maddeye “iş kalemleri, aylık imalat ve iş miktarları, (ihzarat ödemesi öngörülen işlerde ihzaratı,)” ibaresi , Karma sözleşmelerde maddeye, “iş kalemleri ve iş gruplarını ile aylık imalat ve iş miktarları, (ihzarat ödemesi öngörülen işlerde ihzaratı,)” ibaresi, yazılmaktadır) yıllık ödenek dilimleri ve bunların aylara dağılımı gösterilir ve iş programı en az dört nüsha hazırlanarak onaylanmak üzere İdareye teslim edilir.

12.2. İdare, iş programını verildiği tarihten başlamak üzere………(idare tarafından belirlenecek süre) gün içinde onaylar.

12.3. İş programının hazırlanması ve uygulanması ile ilgili diğer hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır."

Sözleşme maddesinde yer verilen düzenlemelerden anlaşılacağı üzere iş programının imalatın niteliği ile ödeneklerin yıllara göre dağılım esaslarının (sözleşmenin 11'inci maddesinde yer verilen) sözleşme türüne göre dikkate alınarak, yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren on beş gün içinde yüklenici tarafından hazırlanarak onaylanmak üzere idareye sunulması gerekmektedir. İdarenin doğrudan iş programını düzenlemesi söz konusu olmamaktadır. Tip sözleşme maddesinde de ifade edildiği üzere iş programının hazırlanması ve uygulanması ile ilgili diğer hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanmaktadır. Buna göre;

Yapım İşleri Genel Şartnamesi
Madde 17 - İş programı;

"(1) (Değişik fıkra: 08/08/2019-30856 R.G./24. md., yürürlük: 18/08/2019) Yüklenici, yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren on beş gün içinde, idarece verilen örneklere, sözleşmedeki ödeme şartlarına ve imalatların niteliği, teknik özelliği ve yapım sürelerine uygun bir iş programını hazırlayarak, onaylanmak üzere idareye teslim edecektir. Süresinde teslim edilen iş programının idarece uygun bulunmaması halinde uygun bulunmama gerekçeleri yükleniciye bildirilerek, bir defaya mahsus olmak üzere ceza uygulamaksızın, beş gün süre verilir. Belirtilen süreler içerisinde iş programının sunulmaması veya teslim edilen iş programının idarece uygun bulunmaması durumunda, gecikilen her gün için, işin süresinde bitirilememesi haline ilişkin olarak sözleşmede öngörülen günlük gecikme cezasının %10’u oranında ceza uygulanır.

(2) İhzarat ödenmesi öngörülen işlerde, iş programları imalat ve ihzarat iş programı olarak düzenlenir. İhzarat, iş programlarına uygun yapılacaktır. Bu programlarda gösterilenden fazla yapılan ihzaratın bedeli hakedişe konulmaz ve iş programları onaylanmadan imalat ve ihzarat bedelleri ödenmez.

(3) İdare, iş programını verildiği tarihten başlamak üzere sözleşme veya eklerinde belirtilen süre içinde, olduğu gibi veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak onaylar ve onaylı bir nüshasını yükleniciye verir. İş programları idarenin onayıyla geçerli olur.

(4) İş programında, resmi tatil günleri ile sözleşmesinde belirtilmiş ise, iklim şartlarından dolayı çalışmaya elverişli olmayan dönemler dışındaki bütün günlerin çalışarak geçirileceği göz önünde tutulur. Ancak, işin bitimi çalışmaya elverişli olmayan döneme rastlar ise idare yükleniciden, teknik şartları yerine getirerek işi tamamlaması için bu devre içinde çalışmasını isteyebilir. İş programının büro çalışmaları ile ilgili bölümlerinde iklim şartları dikkate alınmaz.

(5) Kapsamlı işlerde idare, iş programının, çubuk diyagram yerine, paket yazılım iş programı veya işin özelliğine göre hazırlanmış bilgisayar destekli iş programı kullanılarak düzenlenmesini isteyebilir.

(6) Yüklenici idarece onaylanmış iş programına aynen uymak zorundadır. Ancak zorunlu hallerde idarenin uygun görüşü ile iş programında değişiklik yapılabilir.

(7) (Değişik fıkra: 08/08/2019-30856 R.G./24. md., yürürlük: 18/08/2019) İşte idarece onaylanan bir süre uzatımı olması, iş artışı/eksilişi yapılması, ödenek dilim değişikliği yapılması, idarenin izniyle havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı dönemde çalışılması, yeni fiyat tespiti yapılması gibi durumlarda ve idarece gerekli görülmesi kaydıyla yüklenici bu hususun kendisine tebliği tarihinden başlamak üzere yedi gün içinde revize iş programı düzenleyerek idarenin onayına sunmak zorundadır. Revize iş programının süresinde teslim edilmemesi veya sunulan iş programının idarece uygun bulunmaması durumunda birinci fıkradaki hükümler uygulanır."

Bu hükümlere göre;

  • İş Programı Sunma Zorunluluğu:

Yapım işlerinin tamamında yüklenici, yer tesliminden itibaren on beş gün içinde idarenin verdiği örneklere, sözleşmedeki ödeme şartlarına, imalatların niteliği, teknik özellikleri ve yapım sürelerine uygun bir iş programı hazırlamak ve idareye sunmakla yükümlüdür.

Bu süre içerisinde iş programı sunulmazsa veya sunulan iş programı idare tarafından uygun bulunmazsa, gecikilen her gün için, işin süresinde bitirilememesi durumunda uygulanacak günlük gecikme cezasının %10’u oranında ceza uygulanır (Bir defaya mahsus olmak üzere verilecek beş günlük sürede ceza uygulamaz).

  • İhzarat (Hazırlık) Ödemeleri ve İş Programı İlişkisi:

İhzarat ödemesi birim fiyatlı sözleşmeler ile karma sözleşmelerin birim fiyat kısımlarında uygulanır. İdarece ihzarat ödemesi yapılacak işlerde, iş programları imalat ve ihzarat iş programı olarak ayrı düzenlenir.

İhzarat ödemeleri, iş programına uygun yapılmalıdır. İş programında gösterilenden fazla yapılan ihzaratın bedeli hakedişe dahil edilmez.

İş programları onaylanmadan imalat ve ihzarat bedelleri ödenmez.

  • İdare Onayı ve Geçerlilik:

İdare, sunulan iş programını, sözleşmede belirtilen süre içinde varsa gerekli değişiklikleri yaparak onaylar.

İş programları, idarenin onayıyla geçerli hale gelir.

  • Çalışma Günleri ve İklim Şartları:

İş programında resmi tatiller ve sözleşmede belirtilmişse, iklim şartları nedeniyle havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemler dışındaki tüm günler çalışarak geçirilir.

İşin bitişi çalışmaya elverişli olmayan döneme denk gelirse, idare yükleniciden teknik şartları yerine getirerek çalışmasını isteyebilir.

Büro çalışmaları ile ilgili bölümlerde iklim şartları dikkate alınmaz.

  • İş Programı Formatları:

İş programı genel itibariyle çubuk diyagram yöntemi ile yapılmakta olup, idare kapsamlı işlerde, çubuk diyagram yerine, paket yazılım veya bilgisayar destekli iş programları kullanılmasını isteyebilir.

  • İş Programına Uyma Zorunluluğu ve Değişiklikler:

Yüklenici, idarece onaylanmış iş programına aynen uymak zorundadır.

Zorunlu hallerde, idarenin uygun görüşüyle iş programında değişiklik yapılabilir.

  • Revize İş Programı:

İdarece onaylanan süre uzatımı, iş artışı/eksilişi, ödenek dilim değişikliği, hava koşulları nedeniyle çalışılması veya yeni fiyat tespiti gibi durumlarda, idarece revize iş programı düzenlenmesine ihtiyaç duyulmasında bu durumun yükleniciye tebliğ edilmesinden itibaren yüklenici yedi gün içinde revize iş programını idareye sunmak zorundadır.

Revize iş programının zamanında teslim edilmemesi veya idare tarafından uygun bulunmaması durumunda ilk fıkradaki cezalar uygulanır.

İş Programı Neden Önemlidir?

İş programı özellikle fiyat farkı hesabı öngörülen yapım işlerinde uygulama ayı endekslerinin belirlenmesinde dikkate alınan belgedir. Fiyat farkı hesabı ve iş programı ilişkisi ile ilgili olarak, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na Göre İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esasların “İş programı ve ödenek dilimi” başlıklı 7’nci maddesinde düzenlenmeler yapılmıştır.

Anılan madde de;

“(1) Sözleşme imzalandıktan sonra iş kalemlerinin, aylık imalatın, ihzaratın ve yıllık ödenekler ile bunların aylara dağılımını gösteren ayrıntılı bir iş programı hazırlanarak idarenin onayına sunulur.

(2) Herhangi bir aya ait iş programına yüklenicinin kusuru nedeniyle uyulmadığı takdirde, daha sonraki aylarda yapılacak imalatlarda, imalat miktarı iş programına uygun hale gelinceye kadar, fiyat farkı hesaplanırken, iş programına göre gerçekleştirilmesi gereken ayın endeksi ile işin fiilen gerçekleştirildiği ayın endeksinden düşük olanı esas alınır." hükümlerine yer verilmiştir.

Bu hükümlerden anlaşılacağı üzere yüklenicinin iş programına uymaması durumunda fiyat farkı hesabında, iş programına göre gerçekleştirilmesi gereken ayın endeksi ile işin fiilen gerçekleştirildiği ayın endeksinden düşük olanı esas alınmaktadır.

İş programları (ilk iş programı veya revize iş programı) fiyat farkı hesabında dikkate alınan temel belgedir. Daha önce ifade edildiği üzere güncel endeks değerlerinin belirlenmesinde dikkate alınan uygulama ayı tespiti iş programına göre yapılmaktadır.

İş programının sözleşme sürecinde dikkate alındığı diğer önemli husus ise, yüklenicinin kendi kusurundan kaynaklanan nedenlerle iş programına uymaması ve iş programının önemli ölçüde gerisinde kalıması durumu diğer bir ifade ile iş programı kalan iş süresinde işin tamamlanmasının mümkün olup olmadığının değerlendirmesinde dikkate alınarak, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 47'nci maddesi çerçevesinde sözleşmenin fesih nedeni olarak kabul edilebilmektedir.

AMP Danışman İş Programı ve Revize İş Programı Hizmetleri

AMP Danışman olarak iş programının ve revize iş programlarının istenilen formatta hazırlanması sürecini yönetiyor ve iş programlarını baştan sona tüm detayları ile hazırlıyoruz.

İş programları ihale tarihinde yürürlükte bulunan ilgili mevzuata göre hazırlanmakta olup, özellikle 2019 yılında yapılan mevzuat değişikliğine uygun, işin süresi ve varsa iş kısımlarına ait bitirme tarihleri ile yıllık ödeme miktarlarını da dikkate alarak, sözleşme türüne göre işe ait iş kalemlerini/gruplarını, imalatların niteliğini, teknik özelliğini ve yapım sürelerini esas alarak aylık imalatı ve iş miktarlarını, ihzarat ödemesi öngörülen işlerde ihzaratı, yıllık ödenek dilimlerini ve bunların aylara dağılımı yapılacak şekilde hazırlanması hususu dikkate alınmaktadır.

Ayrıca, revize iş programlarına ilişkin sürecin yönetilmesinde ödenek aktarımının kontrolü ile revize iş programı onayı sonrasında geriye dönük fiyat farklarının hesaplanması noktasında da gerekli  teknik hesaplama hizmetleri de AMP Danışman tarafından verilmektedir.

Şimdi Paylaş
Sitemizde çerezler kullanıyoruz.Çerez politikaları aydınlatma metnimizi buradan okuyabilirsiniz.
Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı ve ilgili politikalarımızı kabul etmiş olursunuz.